Savez izviđača Beograda

Savez izviđača Beograda

Kako smo se igrali PDF Štampa El. pošta
petak, 02 jul 2010 07:28


logo_izvidjacke_igre_450 Kratak osvrt na Izviđačke igre Saveza izviđača Srbije u Kruševcu

Bili smo na Igrama..., nekada je ovo bila uobičajena priča u mnogim Izviđačkim odredima, širom Srbije, krajem juna, svake godine. A onda ...., bilo nekad..., ali eto, dobre stvari polako se vraćaju.

Ove godine posle dužeg zastoja, Kruševac je ponovo Izviđački grad. Nekad veliki izviđački pogon u tom delu Srbije, posle višegodišnjeg zastoja, OI Car Lazar iz Kruševca, vratio se u organizaciju na najbolji mogući način, uspešnom organizacijom Izviđačkih igara Srbije, nekad najlepše i najmasovnije akcije u SI Srbije.

Dobrim i napornim radom naših starih poznanica Vere, Dobrile i Danijele i njihovih i naših prijatelja iz Vožda i matičnog im odreda, mobilisane su sve strukture Kruševca od Vojske, Crvenog Krsta, Centra za ishranu, Vodovoda i mnogih drugih da bi igre ispale kako treba.

20100701-izv-igre-01 Izviđači širom Srbije, uz drage nam goste iz Crne Gore, sakupili su se u povelikom broju. Oko 300 izviđača iz desetak gradova i stotinak domaćina sakupilo se na terenima parka Slobodište, da se uprkos ružnom vremenu i kiši, druže, igraju i zajedno provedu tri lepa dana. Ali vreme se baš zainatilo da nam sve pokvari.

Iako su igre zamišljene da budu velikim delom na vodi, moramo priznati da bi nam bazen bio sasvim dovoljan, a ne i močvara, u koju su se pretvorili tereni kampa posle neprekidnih kiša, koje su padale cele noći i jednog dela dana. Da je još malo potrajalo, verovatno bi nam za kretanje po naselju igara trebali čamci. No kako nas izviđače ništa ne može iznenaditi, to smo akciju priveli kraju i razišli se puni lepih utisaka.

20100701-izv-igre-02 Domaćinima sa lakoćom možemo oprostiti manje propuste, ali nama izviđačima ipak moramo zameriti nepoštovanje rokova prijava, neuplaćivanje kotizacije na vreme, što je naše domaćine stavljalo na muke, kako da nahrane sve učesnike ili ih snabdeju svim potrebnim članskim materijalom, ipak uz malo dobre volje i mnogo napora i to je bilo prevaziđeno.

Odred izviđača Vožd iz Niša preuzeo je na sebe veliku obavezu da organizaciono pomogne celu akciju (stari izviđački asovi Šarga, Ela i Šuca uspešno su pokrili izviđačke uloge u organizaciji jedne ovako velike akcije). Sve u svemu može se reći: dobre akcije se mogu praviti ako imamo dosta dobre volje i ljudi, koji su spremni da ulože sebe da nešto organizuju, uprkos lošem položaju organizacije, krizi, kiši i svim drugim nedaćama.

20100701-izv-igre-04 Ipak da ne bude sve samo hvala, da se kritički osvrnemo i na neke uočene nedostatke: Prilaz prostoru naselja nije bio obeležen, pa su tako učesnici stizali sa suprotne strane i morali da prepešače celokupan park da stignu do mesta kampa. Prostor kampa je bio veliki, ali su, malom greškom organizatora, šatori bili sabijeni u jednom delu kampa. Izbor muzike, koja se puštala preko razglasa, nije uvek bio najadekvatniji (bilo je i pomalo vulgarnih tekstova pesama). Naši izviđači i dalje ne poštuju noću pravo drugih na spavanje, pa je galama po šatorima bila povremeno nedopustivo jaka, a nije bilo službe akcije, koja bi na to opominjala. U toku takmičenja na poligonu spretnosti i proceni od oka pravio se malo veći zastoj, dok je nekoliko drugih disciplina bilo prazno. Ipak ovo su mali propusti, koji nisu mogli pokvariti opšti dobar utisak.

Na akciji je posebno za pohvalu to, što nije bilo ekscesa, a ni ranije ružne koreografije u naselju sa alkoholom i cigaretama. Moglo se zapaziti da su i učesnici bili prilično dobro uniformisani.

Da se malo osvrnemo i na takmičenja, deluje da su se učesnici dobro zabavili, neki su se pripremali baš ozbiljno, neki malo manje ozbiljno, ali niko nije dovodio u pitanje regularnost, što je za svaku pohvalu.

20100701-izv-igre-03 Posmatrajući takmičenja, nameće se zaključak, da neke propozicije treba menjati, čvorovi u frontalnom nastupu voda, nisu objektivno merilo, jer se ne vezuju svi čvorovi podjednako lako i podjednako brzo, tako da je znatno bolje kad ekipa štafetno rešava ovaj zadatak, jer tad je učinak voda zbirni učinak svih njegovih pojedinaca, a ne samo jednog, kome je dopao čvor koji se najsporije vezuje.

Slična zamerka ide i takmičarskoj komisiji zbog promene pravila plivanja, jer i ovde se ovakvim frontalnim nastupom gubi ekipni učinak, rezultat voda nije rezultat svih članova, već samo jednog pojedinca, koji je ili najsporiji plivač ili je kasnije startovao ili je imao peh, šta god već bilo.

Ako je jedini razlog, da se ubrza boravak u bazenu, onda je to na žalost loš organizacioni potez, jer moglo je da pliva i više vodova odjednom, ili je moglo da se drugačije planira vreme, a nikako da se izabere najgore rešenje i promene takmičarska pravila na goru varijantu. Igre, koje su oduvek kao glavnu aktivnost imale plivanje i veslanje, ovako su tu aktivnost svele na nepun minut po vodu za oba takmičenja.

20100701-izv-igre-05 Osvrnimo se na kraju i na tužnu činjenicu da je iz Saveza izviđača Beograda učestvovalo 36 učesnika i to 26 iz OI R.V. Čoče i 10 iz O.I. Vasa Čarapić, što je svakako nesrazmerno sa 7 odreda, koji su se podičili (!?) zvanjem Odred Orlova.

I na kraju kad pogledamo rezultate: Vožd je bio neprikosnoven, kako po broju učesnika tako i po postignutim rezultatima, osvojio je skoro sva mesta na takmičenjima.

Naši članovi su bili solidni, ali daleko od toga da su rezultati dobri, stariji izviđači treći u ukupnom plasmanu i apsolutni rekord na igrama u čvorovima, ostali slabo.

Nadamo se da su svi izvukli neku pouku iz rezultata, a to je da bez vežbanja rezultata nema, plasman se gradi radom, a na našim izviđačima i planinkama je da taj rad značajno poprave.

Goran (OI RVČ)

 

Poslednje ažurirano petak, 02 jul 2010 08:50
 
 
Design by: iMedia