Savez izviđača Beograda

Savez izviđača Beograda

Pretraži

Anketa

Da li SIB treba da tokom letnjeg raspusta organizuje vodni tečaj na kome bi učestvovali kandidati iz svih beogradskih odreda?
 

LoginKo je online

Imamo 83 gosta na mreži
Čočeov svečani stroj
Vesti
77--rvc

Prošla je još jedna radna godina, kako to i dolikuje izviđačkom odredu, koji drži do svoje tradicije, primaklo se vreme da sumiramo sve što se u protekloj godini radilo i postiglo. Naš tradicionalni Svečani Stroj je dobra prilika da vidimo dokle smo stigli i koliko nas je.

Tako smo i ove godine uložili dosta vremena i truda da ovaj Stroj bude stvarno svečan i pravi završetak radne godine. Moramo reći ponosni smo i zadovoljni. Kao u najboljim danima na Stroj smo pošli sa dva autobusa. Bilo nas je 96, a ima nas još barem dvadeset, ali hladno vreme i virusi su nas omeli da u punom sastavu otputujemo na kratak izlet kroz Srpsku istoriju.

Ovogodišnji izbor lokacije, odličan potez naših vodnica Dijane i Gorice, koje su preuzele organizaciju i izabrale lokaciju, poseta Valjevu i Brankovini, bio je pun pogodak. Kratak zimski dan maksimalno je iskorišćen, a vreme, koje se u početku malo rogušilo, ipak nam je omogućilo nekoliko predivnih sati.

Spokoj, mir i tišina večite kuće naše drage pesnikinje Desanke Maksimović, njena, a od sad i naša omiljena Brankovina, nas je primila u svoje okrilje, a lepota i mir prirode sve su nas preuzeli. Kratka priča o našim istoriskim velikanima Proti Mateji Nenadović i Ljubi Nenadoviću, Aleksi Nenadoviću, Jakovu, Simi i Jevremu Nenadoviću koji su nas zadužili, crkvom, školom, kao i drugim za Srpski narod istoriski značajnim događajima, bila je samo mali uvod u sve ono lepo čime se Srpska istorija ponosi.

Posetili smo tu protinu crkvu, posetili smo i staru školu, gde smo sedeći u skamijama, koje su nemi svedoci nekih davnih vremena i početaka naše pismenosti, probali da pišemo guščijim perom i mastilom, upoznali se sa metodama, za današnje đake nezamislivom, šibom i magarećom klupom, ali eto i te metode davalae su i dale velikane poput naše Desanke.

Idilična lepota šumskog okruženja sa malim seoskim kućama i starim vajatima i livada prepuna snega, pružili su nam dodatnu zabavu i draž. Začas su nikla dva sneška, kao i jedna prava snežna tvrđava, i u tren oka mirnu i tihu Brankovinu ispunila je dečija graja i razvila se prava snežna bitka, koja je ipak bila svima na radost i veselje.

Tu u školi gde je Desanka sricala prva slova i gde je kao mala stanovala, tu smo i mi izabrali mesto za najsvečaniji deo našeg stroja. Od tog 18. 12. 2010 Odred je bogatiji za 46 poletaraca, koji su dali svoje Obećanje i postali pravi izviđači, kao i 14 izviđača, koji su dali reč u svojoj zakletvi i postali deo velike izviđačke porodice, deo svih skauta sveta. Nakon svečanog polaganja Obećanja i Zakletve novim članovima su njihovi stariji drugovi vezali marame i time smo postali bogatiji za 60 novih izviđača, svim našim novim drugarima još jednom ČESTITAMO i dobro nam došli.

Kad su neki novi klinci postali izviđači, bilo je vreme da neki stari klinci dobiju priznanje za svoj rad i zalaganje. Tako smo dodelili  9 prvih letova (letova vrabca); 10 drugih letova (letova laste), 20 prvih zvezda, 8 drugih zvezda i 5 trećih zvezda. Vreme je prošlo ko za tren i došao je trenutak rastanka od ljubaznog vodiča - kako nam reče jedne "stroge" učiteljice, a zapravo jedne divne dame, Desankine poznanice, koja je od sad i naš počasni član, kao i Brankovine koja će nam svima ostati u najlepšem sećanju.

Kratak put na drugi kraj Valjeva, gde su nam dobri domaćini pripremili ukusan ručak, koji smo u slast smazali i već je bilo vreme da se brzom brzinom sjurimo do jednog od najlepših muzeja u Srbiji - Narodnog muzeja grada Valjeva, gde smo prolazeći kroz izložbene paviljone proputovali put od praistorije do skorašnjih vremena - perioda II Svetskog rata i u izvanrednoj multimedijalnoj prezentaciji uz obilje istorijskih eksponata mogli da sagledamo svu raznolikost i neobičnost, a na žalost i svu težinu muke naše istorije i borbe za sopstvenu zemlju i pravo na samostalan život.

Kroz taj izlet, gledajući sve što se moglo videti shvatili smo koliko je narod, kome pripadamo, veliki i slavan, koliko je puta branio svoju čast i obraz i uvek uspevao da se ponovno vine u visine.

U prostoru Muslimovog Konaka, koji smo posetili posle Muzeja i boraveći na kratko u tamnici, gde su držani naši knezovi, samo zato što su želeli slobodu i prkosili Turskom osvajaču i odatle odvedeni na gubilište, gde im zlotvori odsekoše glave, dotaknu nas dah starih vremena i postadosmo ponosni, što smo kao izviđači cvet tog našeg Srpskog naroda.

Svečani stroj smo završili kratkom šetnjom kroz stari deo Valjeva - Tešnjar i umorni posle napornog dana srećni i zadovoljni vratili smo se za Beograd puni lepih i dragocenih uspomena.

 

Izviđači OI R.V.Čoče

 
 
 
Design by: iMedia