Savez izviđača Beograda

Savez izviđača Beograda

  • Srpski
  • English

Kalendar događaja

< Decembar 2023 >
N P U S Č P S
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Mlađe planinke, mlađi izviđači PDF Štampa El. pošta

Ako imaš 12 i više godina kako ćeš se učlaniti u Savez izviđača?

Da bi postao član Saveza izviđača prvo moraš da pronađeš odred u koji ćeš da se uključiš. Odredi se često razlikuju među sobom – imaju različite običaje i svaki radi malo drugačije, jer svaki izviđački odred ima svoju specifičnost. Zato pre nego što se odlučiš kom ćeš odredu da pristupiš treba nešto o njemu da saznaš. Najbolje je da se prvo obavestiš da li u tvojoj školi – osnovnoj ili srednjoj postoji izviđačka organizacija – obično ima svoju oglasnu tablu, a u sekretarijatu škole postoje podaci o vođi Odreda. Treba potražiti telefon i jednostavno pozvati i raspitati se o radu odreda, gde su njegovi članovi poslednji put bili na takmičenju, logorovanju ili kampu. Treba takođe pitati kada se održavaju sastanci, jer može da se desi da baš u to vreme imaš, na primer, kurs jezika. Ukoliko su ti odgovori starešine odreda ili načelnik budu prihvatljivi zapitaj ga kada možete da se sastanete u prostorijama odreda. Na tom sastanku starešina ili načelnik odreda će objasniti sve detalje. O sastanku obavesti tada svoje roditelje, jer je odredu potrebna njihova saglasnost za tvoje učestvovanje u aktivnostima Saveza izviđača.  Ako imaš 18 godina takva saglasnost nije potrebna.

Ako u tvojoj školi ne postoji odred izviđača, možda radi u susednoj školi ili negde u naselju. U Savezu izviđača Beograda ćeš saznati sve odredima koji rade u blizini mesta gde stanuješ. Telefone Saveza je lako naći na internetu. Ako pozoveš i kažeš da želiš da budeš član Saveza, zaduženi će na svaki način nastojati da ti pomogne kako bi ostvario svoju nameru.

Čari izviđaštva

mladi_izvidjaci2

Zamisli grupu drugara koji sede na travnjaku na obodu šume. Noć se spušta, pali se logorska vatra koja greje izviđače i planinke i osvetljava okolinu. Uz pratnju gitare, pevaju se izviđačke pesme. Pogled luta naokolo i traži oči vršnjaka ili vršnjakinje. To je najveća draž izviđaštva - pravo društvo koje ima zajedničku ideju i zajednički način života, iako smo svi različiti.

 

Izviđačka himna

Izviđačke aktivnosti počinju jutarnjim zborom na kome se podiže zastava na jarbol uz pevanje državne ili izviđačke himne. Posle večernjeg zbora, na kome se saopštava raspored rada za naredni dan, spušta se zastava i ponovo se peva himna. Izviđački dan se završava logorskom vartom, koja ima veoma mnogo simbolike.
Zbog toga izviđači himnu, čiji je pravi naziv “Plamen se diže” zovu i “Himna vatri”.

Noćna avantura

Pripreme na zanimljiv noćni izlet poćinju kasno popodne, tako što učesnici izleta sami pravi baklje. Učesnicima kažemo da će izlet biti naredne noći, ali onda napravimo iznenađenje i izlet realizujemo još iste noći. Rukovodstvo priprema zanimljiv početak izleta, postavlja znakove duž puta. Početak izleta mora da se pređe u tišini, bez paljenja baterijskih lampi po mogućstvu sami. Time se postiže mističnost izleta. Izlet se nastavlja s upaljenim bakljama ili lampama do unapred određene tačke, gde se učesnici prisustvuju programu koji sami stvaraju.

Izviđački pozdrav

mladi_izvidjaci1 Članovi Saveza izviđača se pozdravljaju u stavu mirno podizanjem desne ruke, tako da je šaka u visini očiju. U tom položaju, podlaktica je upravna na zemlju, a paralelna i u ravni sa telom.
Kažiprst, srednji i domali prst su ispravljeni i spojeni, a palac jagodicom pokriva mali prst.

Duhovna dimenzija

Izviđačka organizacija daje predanost traženju duhovnih vrednosti života u materijalizovanom svetu.

Socijalna dimenzija

Podsticanje u razvoju zajedništva, poštovanje dostojanstva drugih i povezivanje sa svetom prirode. Predstavljanje lokalnog, nacionalnog i internacionalnog mira, razumevanja i saradnje.

Lična dimenzija

Razvijanje ličnosti, lične odgovornosti i podsticanje želje za odgovorno i samostalno iskazivanje.

Zakoni i Zavet izviđača

mladi_izvidjaci3 Zakoni izviđača predstavljaju zakonik života - za svakog izviđača pojedinačno i za članove jedinice zajedno, koji se zasnivaju na skautskim načelima. Mladima obezbeđuju stvarno iskustvo u svakodnevnom životu, da na konkretan (znači: ne apstraktan) i primenljiv način shvate vrednosti koje izvađaštvo pruža pojedincu kao osnov za život.

Obećanje i zavet je opredelenje da će neko najbolje što može živeti u skladu sa zakonima. Zavet polaže svaki mladi član pred grupom vršnjaka, kada odluči da se pridruži izviđačkom pokretu. Polaganjem zaveta mlada osoba se svesno i dobrovoljno odlučuje da prihvati zakone izviđača i preuzme odgovornost za tu odluku, s tim da se lično za to zalaže (»svaki dan čini korisno delo«). Činjenica da se Zavet daje pred vršnjacima lični stav čini ne samo javnim, već simbolizuje i društvenu obavezu prema članovima u grupe. Polaganje Zaveta je tako prvi simboličan korak.

Izviđačke zakone i Zavet zajedno smatramo jednim elementom jer su tesno povezani.

Učenje kroz rad

Učenje kroz rad predstavlja razvoj koji je rezultat realnog iskustva u suprotnosti sa teorijom. Podražava aktivan način na koji mladi stiču znanje, veštine i navike. Odražava praktičan pristup izviđača vaspitanju, kada pojedinac kroz mnoge prilike za sticanje iskustava koje se rađaju na njegovom putu, uči sledeći svoja interesovanja, hvatajući se u koštac sa svakodnevnim životom. Predstavlja pomoć mladima u razvoju svih dimenzija ličnosti, kada mladi iz svega što su iskusili izdvajaju ono što je lično važno.

Vodni sistem

Vodni sistem predstavlja osnovnu organizacionu strukturu svake jedinice koja se sastoji od malih grupa mladih članova i odraslih vođa.

Svaka grupa mladih, broji od 6 - 8 članova, deluje kao tim, s jednim članom kao vođom. Unutar svake grupe (voda), na način primeren njihovom uzrstu i sposobnostima, članovi organizuju svoj život kao grupa, međusobno dele odgovornosti i odlučuju, organizuju, realizuju i vrednuju svoje aktivnosti. Sve se događa uz podršku odraslog rukovodstva. Predstavnički sistem obezbeđuje i da mladi članovi, zajedno sa odraslim, učestvuju u procesu odlučivanja jedinice u čete i odreda.

Sistem vodova, tako se zasniva na prirodnoj težnji mladih da formiraju grupe. Važan uticaj koji vršnjaci imaju jedan na drugog usmerava u kreativnom pravcu. Mladima omogućava da razvijaju svoje lične i grupne sposobnosti udruživanjem i izgradnjom svojih individualnih veština, talenata i iskustava i razvojem međusobno solidarnog vodnog duha.

Timski rad omogućava takođe da mladi razvijaju kreativne odnose sa ostalim grupama i odraslima i uče da žive u skladu sa demokratskim načelima.

 
 
Design by: iMedia